Componentele aparatului de aer conditionat

Filtrul de aer este o parte componenta in unitatea interioara a unui aparat de aer conditionat. Indiferent de cat de performant este filtrul cu care este prevazut aparatul de aer conditionat daca nu este curatat si igienizat corespunzator si regulat isi va pierde in mod semnificativ eficienta. Filtrele ar trebui sa fie verificate in mod regulat si curaate la primele semne de imbacsire cu praf. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca nivelul de murdarie al filtrelor este diferit tinand cont de mediul in care aparatele de aer conditionat functioneaza. Unele filtre trebuie sa fie curatate la o luna sau chiar mai mult pentru locuintele rezidentiale sau chiar mai putin in cazul spatiilor industriale.

Condensatorul este o parte a unitatii exterioare a echipamentului frigorific, in care fluidul refrigerent, trece din starea de vapori in stare lichida. Datorita functionarii continue pe condensator se strange si o cantitate mare de praf, impuritati si murdarie care afecteaza in mod semnificativ puterea de racire a aparatului de aer conditionat.

Tavitele de condens aflate in unitatea interioara colecteaza condensul produs de umiditatea aerului. Fiind un loc de stocare si de eliminare a apei pe tavita se formeaza depuneri de natura organica de culoare verde specifice apei.

 

Igienizarea este un proces normal de mentinere a capacitatilor de functionare optime si trebuie realizata in mod regulat. Igienizarea va face parte din revizia aparatelor de aer conditionat care cuprinde in plus si verificarea starii tehnice a echipamentelor frigoriice precum nivelul si presiunea agentului refrigerent, precum si completarea in caz de nevoie.